ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

   

Το όνομα του  δήμου όπως φυσικά και του παλαιότερου που βρισκόταν στην ίδια περίπου περιοχή, προήλθε από την αρχαία πόλη της Λακωνίας, Θεράπνες . Στην αριστερή όχθη του Ευρώτα και νοτιοανατολικά της Σπάρτης κατά τους μυθικούς και προϊστορικούς χρόνους βρισκόταν η πόλη Θεράπναι ή Θεράπνη. Κατά την παράδοση το όνομα της  το πήρε από την κόρη του αυτόχθονου Λέλεγα πρώτου βασιλιά της Λακωνικής. Ήταν κτισμένη πάνω σε λόφο όπου υπήρχε ιερό του Μενελάου και η λοφοσειρά είχε ονομασθεί Μενελάϊο. Επίσης υπήρχε ιερό της Ελένης που κατά τον Ηρόδοτο οι μητέρες πήγαιναν για θεραπεία τα δύσμορφα  παιδιά τους . Λέγεται ότι εκεί είχαν ταφή η Ελένη και ο Μενέλαος .Κατά τους ιστορικούς χρόνους ήταν κέντρο συναθροίσεως των Σπαρτιατών.

Ο Δήμος Θεραπνών  σχηματίστηκε με Βασιλικό Διάταγμα της 9) 21.3.1835  κατατάχθηκέ στη Γ΄ τάξη και περιλάμβανε τα χωριά και τις τοποθεσίες: Χρύσαφα, Πλατάνα, Πέρπενη, Μελάθρα, Κεφαλάς, Αφυσού, Ζαγάνα, Παυλέϊκα, Μικρή Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα, Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα, Γαραγκίνι, Μπαμπάσι, Βασιλοπέραμα Γκορτζά, Ζούπαινα, Τσούνι, Μόρου, Πλέσια Τσούκα Φλώκα. 

Η αρχική σφραγίδα του Δήμου έφερε σαν έμβλημα στο μέσον της ρείθρο ποταμού πλησίον λόφου επί του οποίου υψούτο ανάκτορο και μας πείθει πως συμβόλιζε το Μενελάϊο Ανάκτορο, που βρίσκεται πάνω στο κοκκινόβραχο και κάτωθεν του ρέει ο ποταμός Ευρώτας.

Στα πλαίσια της εφαρμογής του προγράμματος Ιωάννης Καποδίστριας ,με το νόμο 2539/97 για τη συγκρότηση  της πρωτοβουλίας τοπικής αυτοδιοίκησης ,στο νομό Λακωνίας δημιουργήθηκαν είκοσι νέοι  δήμοι και παρέμειναν δύο κοινότητες .Ένας από αυτούς είναι  και ο δήμος Θεραπνών  με έδρα την Γκοριτσά. Φωτογραφικό Υλικό

Φωτογραφικό Υλικό: Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Γκοριτσάς